BİLMEDİKLERİNİZİ ÖĞRENİN

Video Sohbette Büyük Kapışma: Google+ Hangouts vs. Facebook


Google, sosyal ağ devi Facebook’a Google Plus’ı ile darbe üzerine darbe indiriyor gibi görünüyor.
Google+, kullanılmaya kısa süre önce başlamış olmasına rağmen spesifik ek özellik konusunda, Facebook’a göre proaktif durum sergiliyor. Bunu en iyi sıradan sohbetin yanı sıra video sohbet desteği vermesi ile gösterdi. Bu konuda eksik kalan Facebook, kullanıcı sayısını kaybetmemek için karşı atak yapması gerektiğini anlamış. Skype ile ortaklığa giden Facebook bu açığını gidermeyi planlıyor gibi görünüyor.
İki sosyal ağ devinin şuan için görünen karşılıklı çekişmesi; sohbet ve video sohbet üzerine gibi. Sadece video sohbet olarak görmek doğru olmaz çünkü Facebook, Grup Sohbet ile kendisini geliştirmeyi sohbet üzerine yönlendirmiş olarak görünüyor. Her ne kadar grup sohbet ile gelişmiş bir sohbet sistemi sunmuş olsa da Skype ile desteklenen “one-on-one video chat” birebir görüntülü sohbet ile Google+ Hangouts’un 10 kişi limitinin altında kalıyor.
Normal bir internet kullanıcı olarak düşündüğümde, arkadaşım ile anlık iletişim kurmamı sağlayan bir sosyal ağ diğerlerine göre daha cazip geliyor. Bunun ne kadar gelişmiş olması kullanıcı açısından daha seçici olsa da diğer arkadaşlarımın kullanmış olduğu sosyal ağın hangisi olduğu daha ayırt edici bir faktör. Yani kullanıcı kitlesi geniş olan kazanacak. Google+, Facebook’a göre şimdilik bu hizmet yönünden daha önde olsa da 750 milyon kullanıcıya sahip olması Google açısından düşündürücü olsa gerek.
Facebook kullanıcı kitlesi kazanma yönünde e-posta sağlayıcısı fark etmeden üye kaydını alırken, Google+’ın, şimdilik Gmail hesabı zorunluluğu olması kullanıcı kazanma konusunda kendi önüne adeta set çekiyor.
Daha önce “Google’a Plus Geldi, Sosyal ağlar Titredi!” başlıklı yazımda da Google’ın diğer e-posta sevisi sağlayıcılarına Google+ hizmetini açıp açmayacağı merak ettiğimi belirtmiştim.
Google’+ kullanımına Gmail hesabı zorunluğu koyulması, Apple’ın ITunes kullanma zorunluluğuna benzetiyorum. Ürün ne kadar iyi olsa da kullanıcının göbeğini kendine bağlama; günümüzün özgürlükçe düşünce tarzına ters olduğu kanısındayım. Çünkü kişilerin yıllardır kullanmakta olan e-posta adreslerini değiştirmeleri gerekiyor. Bu da kişiler için sıkıntı yaratacaktır.
Facebook ve Google+’ın karşılıklı atışması sadece video sohbet ile kalmayacaktır. Ancak başarılı olabilmek için ürün kadar pazarlamanın da iyi yapılması gerekir.

Share this article :

Yorum Gönder

TEŞEKKÜRLER

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. ÖĞRET BANA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger Template